Ce reprezintă dobânda? Dar DAE (dobânda anuală efectivă)?

Indiferent care este motivul pentru care dorești să contractezi un credit, important este să înțelegi exact care este dobânda contractuală, care este rata pe care o ai de plătit lunar și care este în final costul pe care îl ai de plătit.

Când discutăm despre accesarea unui credit, discutăm implicit și despre dobânda. Simplu spus, dobânda reprezintă prețul împrumutului sau, mai exact, suma de bani pe care beneficiarul creditului trebuie să o plătească celui care a acordat împrumutul pentru utilizarea disponibilității bănești a acestuia până la restituirea banilor.

Dacă ți-a trecut pe la urechi termenul DAE și nu știai la ce se referă, nu-i nimic, te lămurim îndată. Dobânda anuală efectivă (DAE) semnifică toate costurile aferente unui împrumut, ce sunt transformate în procent și anualizate. Spre exemplu, sunt instituții financiare care acordă credite cu o anumită dobândă contractuală și cu un anumit comision de acordare sau de administrare lunară. Ei bine, DAE reprezintă costul final al creditului ce cuprinde inclusiv comisioanele și din acest motiv este important să te uiți la DAE.

Scopul pentru care a fost creat DAE este pentru a facilita consumatorului compararea de credite, într-o manieră simplă și ușor de înțeles. Verificând DAE poți să îți dai seama cu ușurință dacă un credit este mai ieftin sau mai scump față de un alt credit.

Evident sunt și alte aspecte care contează (ex: condițiile de eligibilitatea, acordarea creditului dacă ai istoric negativ, suma maximă împrumutată), însă acum știi că dacă te vei uita la DAE, vei vedea costul final al creditului.

Chat on WhatsApp